Ticker

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

ISAURIA YOLU'NUN TEMASI - ÖYKÜSÜ

Bu yollar binlerce yıldır kesintisiz olarak tuz taşınan yollardır. Şöyle ki, Tatta'dan (Tuz Gölü) Isauria bölgesine kolaylıkla getirilen tuz Isauria territoryasından katırlara, atlara yüklenerek ve Torosları kuzeyden güneye aşarak kıyılara indiriliyordu. Soğutucuların olmadığı o dönemlerde besin olarak tüketilen tuz, pek çok yiyeceği saklamak için de kullanılıyordu. Bu nedenle binlerce yıl boyunca bu yollarda tuz taşındı. Yola, TUZ YOLU dememin nedeni budur. Kaldı ki bugün bile Toroslardaki yaylalarda bu yollardan tuza gidip geldiğini söyleyen yaşlı kişilerle karşılaşmanız olanaklı. Bu yollar binlerce yıl önce değil; binlerce yıl boyunca kesintisiz olarak tuz taşınmış yollardır. 
Bu yola ISAURIA YOLU dedim. Çünkü kara kişisi olmasına karşın deniz korsanlığında ustalaşmış olan Isaurialılar, bu yolları kullanarak yıllarca Side, Alanya, Mersin bölgelerine korsanlığa gitmiştir. Hatta o kadar ki Suriye tarafına da korsanlığa gittikleri bilinir. Bu yolları Isaurialılar korsanlık için kullandığı için bu yollara Isauria Yolu dedim. Kaldı ki, bu yolların geçtiği tüm bölgeler, bir dönem de olsa Isauria toprağı olmuştur. 
Isauria Yolu dememin bşr nedeni de ülkemizde bu tip uzun soluklu yürüyüş yolllarına İlk Çağ uygarlıklarının adının verilmesi geleneği idi. Ben de bu yüzden Isauria Yolu adını verdim.

Aslında arkeolojik veriler, bu yolların 9500 yıldır kullanıldığını gösteriyor. Bu nedenle bu yola "DÜNYA'NIN EN ESKİ YOLU" diyorum.
2011 yılı. Sarıhacılar Köyü'ndeki Beylikler dönemi kulluk evi. Özgür AYDOĞAN ile...


Bütün yürüyüşçüleri, tamamı işaretlenmiş, tamamının wikiloc kaydı alınmış yollara bekliyoruz. Her şey hazır. Siz yalnızca yürüyeceksiniz. Kılavuz kitap çıkmış ve tüm kitapçılarda satışa sunulmuştur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar